История

Възложител: Елаците-Мед АД
Проектант: Геопроект ЕООД
Изпълнители: Геотехмин ООД и Геострой АД
Период на изпълнение на проекта: 2006 – 2008

Проектът Нов корпус за едро трошене КЕТ-3“ оптимизира рудодобивните процеси в рудник "Елаците" чрез съкращаване на транспортните  разстояния.

КЕТ-3 е изграден във вътрешния контур на рудника на кота 1 060 м надморска височина в условията на непрекъснат рудодобив. Съоръжението се състои  от главен корпус, естакада, претоварен възел и лентов транспортьор, разположен в тунел, който се изгражда паралелно с КЕТ-3.

Главният корпус на КЕТ-3 е монолитна рамкова, многоотворна и многоетажна конструкция със стени-шайби, греди и колони за поемане на хоризонталните сили и вертикалните въздействия. Височината на междуетажните плочи варира от 4 до 12 м. Сградата е със застроена площ 820 м² и височина 45 м. В нея са разположени две трошачки Allis и Krupp, кран с товароподемност 100 тона, вентилационна система, трафопост, пътнически асансьор и сервизни и битови помещения.

Естакадата е стоманобетонова конструкция с наклонена плоча, която свързва главния корпус с претоварния възел. В нея са разположени двете извозни ленти от трошачките. В претоварния възел се осъществява прехвърлянето на рудата от извозните ленти върху лентовия транспортьор, монтиран в тунела. Сградата на претоварния възел е стоманобетонова с мощни греди с дължина 12 м, широчина 1 м и височина 2,5 м и светла височина между плочите 17 м. Застроената ѝ площ е 300 м2.

За изграждането на КЕТ-3 е използвана специализирана механизация на Геострой АД , в т.ч. и два кулокрана Potain IGO 32 и МС 85 В.

В рудодобивен комплекс Елаците“ е изграден и тунел за транспортиране на иззетата руда между корпуси за едро трошене КЕТ-2 и КЕТ-3. Съоръжението, в което е инсталирана гумено-транспортна лента, е с обща дължина 730 м и светло сечение 10,6 м2.

180 м от тунела са прокарани през техногенен насип с прилагане на системата Symmetrix. Чрез този метод са изпълнени 30 броя сондажи ф89 по периферията на галерията. Сондажите се инжектират с циментов разтвор под високо налягане с цел заздравяване на масива.

В процеса на строителство са прокарани общо 100 000 м сондажи и са вложени 1 000 куб.м. заздравяващ разтвор. Вторичната облицовка е направена от рамки и 650 куб.м. стоманобетон.

По дъното на галерията се изпълняват стоманобетонова настилка, отводнителна канавка и пешеходна зона. В тунела е монтирана гумено-транспортна лента за транспортиране на натрошения материал.

Част от проекта е и прокарването на 150-метрова вентилационна галерия от повърхността до транспортния тунел.

История

Truck

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet.

Storage

Vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper.

Този сайт използва бисквитки, ако продължите да използвате сайта ни вие се съгласявате с нашата политика за бисквитките.