История

Рудник "Елаците" с нова система за управление на минното производство

Възложител: Елаците-Мед АД
Изпълнител: Елаците-Мед АД/Модюлар майнинг системс, инк
Период на изпълнение: 2015-2016

От 2015 г. добивните процеси в рудник "Елаците" се управляват, контролират и отчитат с нова,съвременна система за управление на минното оборудване и производство. Тя бе доставена от водещата компания "Модюлар майнинг системс, инк.", САЩ. С DISPATCH бе въведен изцяло нов подход върху управлението на цялостния добивен процес. С внедряването на частта от системата за високоточно позициониране, ProVision, успешно се контролират разположението и движението на машините, правилното и точно изземване на минна маса и руда, както и точното извършване на сондажните работи, и то с точност до 10 сантиметра.

Екип от рудник "Елаците" внедри цялата система съвместно с представители на фирмата доставчик от офис Евразия. Елаците-Мед АД изгради безжична комуникационна мрежа за работата на системата, осигуряваща почти 100% надеждно покритие. Тя се захранва частично от „зелена енергия“. С инсталирането и настройването на сървърните центрове за DISPATCH и Provision бе осигурено и надеждно място за събиране на данните от целия производствен процес.

Системата управлява напълно автоматично производствения процес, като се ръководи от критериите, поставени от минните инженери, геолози, маркшайдери и диспечери и се стреми да намали времето на изчакване за багери и самосвали до минимум. Постигането на максимална продуктивност на целия наличен машинен парк е задължително. Постоянното наблюдение и контрол на целия процес се осъществява от минен диспечер, който наблюдава и управлява цялата дейност в рудника от контролен център.

Автоматичното шихтоване е процес, за който има грижа само и единствено DISPATCH, като чрез системата се осигурява надеждно смесване на рудата и постигане на планираните показатели. В резултат на използването на DISPATCH се постига оптимално използване и повишаване на производителността на целия машинен парк, както и ефективно управление на спомагателните процеси по обслужване на машините.

Внедряването на новата диспечерска система е един от примерите за постоянните инвестиции в съвременни технологии за увеличаване на автоматизацията и подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност в Елаците-Мед АД.

История

Truck

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet.

Storage

Vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper.

Този сайт използва бисквитки, ако продължите да използвате сайта ни вие се съгласявате с нашата политика за бисквитките.