История

Възложител: Министерство на транспорта (финансиране – Европейска инвестиционна банка и Кувейтския фонд за развитие, съвместно с консорциум МАК/АДМАК)
Изпълнител: Геотехмин ООД
Период на изпълнение на проектите: 2002 – 2006

Дейността на Геотехмин ООД по проекти, свързани с летище София, стартира с проект “Укрепване на р. Искър – южно от летище София”, изпълнен в периода 2002 -2004 г.

От 2003 г. Геотехмин участва в изграждането на нова пистова система като главен подизпълнител на консорциума M.A.Al-Kharafi & Sons W.L.L. & ADMAK General Contracting W.L.L., а от 2005 г. и в строителството на Терминал 2 на летище София като подизпълнител на австрийската компания STRABAG AG, В рамките на проекта за нова пистова система са изпълнени два подобекта: Изграждане на нова пистова система и Корекция на река Искър.

Строителните работи, извършени без да се нарушава работата на летището са:

  • Оформяне на нова пистова система, включително пътеки за рулиране и автомобилни пътища с обща площ 60 000 кв.м., две антиобледенителни площадки, дренажна система и вертикална планировка
  • Корекция на река Искър
  • Вертикална планировка около Терминал 2 и тротоарни настилки.

Трасето на новата писта минава на 210 м северно от старата и пресича река Искър. Източната му част попада в зоната на бивша кариера за инертни материали, в която се е образувало изкуствено езеро с дълбочина, достигаща на места над 14 м и воден обем, надвишаващ 6 млн. куб.м. За да бъде изградена новата пистова система, се налага езерото да бъде осушено. Далновидното решение на специалистите на Геотехмин първо да преградят езерото със скално-насипна дига позволява източването само на 1 млн. куб.м. вода. Осушаването се извършва чрез плаваща помпена станция с мощност 1 100 л/сек и система от тръбопроводи за отвеждане на водите от другата страна на дигата. Дейностите продължават с почистване на дъното на кариерата, изпълнение на подпочвени дренажи, земно-насипни работи, полагане на бетон.

Иновативният подход на Геотехмин проличава и при работата по втория подобект "Корекция на река Искър". Строителните дейности започват с временно отклоняване на реката от участъка, който подлежи на корекция. Това се постига чрез изграждане на входен канал за отвеждане на речните води в езерото след преградната дига и на изходен канал за връщане на водите в река Искър след зоната на корекцията. Осушеното речно корито се укрепва с три различни типа облицовка: армирана с геомрежа бетонова облицовка (в участъка под новоизграждащ се мост), облицовка с RENO матраци (преди и след мостовото съоръжение) и скална облицовка (за останалата част от корекцията).

История

Truck

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet.

Storage

Vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper.

Този сайт използва бисквитки, ако продължите да използвате сайта ни вие се съгласявате с нашата политика за бисквитките.