История

От 2005 г. компаниите от група ГЕОТЕХМИН изпълняват успешно няколко проекта от разширението на Софийското метро.

***                   

Дейността ни в метростроителството започна с изпълнението на конструкциите на метростанция Стадион Васил Левски“, стартова шахта за тунелопробивната машина (ТВМ) и подземна връзка между метростанция “Стадион Васил Левски“ и съществуващ под бул. Драган Цанков тунел. Проектът е реализиран от Геотехмин ООД като подизпълнител на японската Тайсей Корпорейшън в периода 2005-2009г.

Метростанция “Стадион Васил Левски“ се намира в близост до кръстовището на бул. "Драган Цанков" и бул. "Евлоги Георгиев и е изцяло подземна с дълбочина 16 м. Конструкцията е монолитна, с носещи шлицови стени и е съобразена с всички изисквания за габарит на метро трасето, архитектурно оформление и технология на изграждане. Състои се от станционно ниво със странични перони и три паркинг нива над него. Вестибюлът е естетически свързан с околния парков ландшафт чрез външни амфитеатрални стълбища. В технологично отношение станцията е изградена по Миланския метод.

В съседство с метростанцията Геотехмин изпълнява и стартова шахта за спускане на тунелопробивната машина (ТВМ). Шахтата е с размери 18/20 м и дълбочина 20 м. Конструкцията е изпълнена от шлицови стени и е укрепена с 4 реда метални рамки.

Подземната връзка между метростанция Стадион Васил Левски“ и съществуващия под бул. Драган Цанков“ тунел представлява тунелен участък с дължина 208 м и надлъжен наклон 3,75% по посока към метростанция Стадион Васил Левски“. Дебелината на земното покритие е в границите от 11 м при метростанцията до около 7,6 м в другия край на тунела. Строителните работи се извършват по Нов австрийски тунелен метод (НАТМ).  

***

В периода 2010 – 2012 г. Геотехмин ООД е главен изпълнител, а Геострой АД  - подизпълнител на проектирането и строителството на конструкциите на метростанция Джеймс Баучер“ и прилежащ тунелен участък. Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие чрез ОП Транспорт". 

Метростанция Джеймс Баучер“ е част от II-ри диаметър на метрото в София и е разположена под бул. Черни връх". Тя е с дължина 208 м и широчина 18,7 м. Тунелният участък след нея е дълъг 215 м и широк 15 м.

В технологично отношение тази метростанция е един от най-сложните обекти от софийското метро. Причината е, че се изгражда на дълбочина 27 – 22 м в различните зони и при спазване на изискването на възложителя по време на строителството да не се спира движението на превозни средства по булеварда.

Обектът е изцяло подземен, на три, четири и пет нива в отделните зони. На най-долното ниво е самата станция, която е с два странични перона. Паркингът е изграден на три (в станцията) и две (в тунелния участък) нива и е в обща конструкция със станцията и тунела. Капацитетът му е 615 коли, а общата му разгъната площ – 21 400 кв.м.

При реализацията на обекта се прилагат различни технологични методи. Изкопните работи до кота дънна плоча се изпълняват по милански способ.

Характерна особеност при изпълнението на метростанция Джеймс Баучер“ е използването за първи път в метростроителството в България на технологията за предварително напрягане. Този метод се прилага за покривната плоча на тунелния участък и за част от междинните плочи в тунела и станцията.

***

През април 2013 г. обединение "Геометро Б.П." с лидер Геострой АД и членове Геотехмин ООД и Метропроект ООД стартира изпълнението на участък от софийското метро в посока ж.к. Младост-IV, който включва метростанция Бизнес парк София“ и метро-тунел с дължина 1 км. 

Проектът се изпълнява на пълен инженеринг в един от най-интензивно развиващите се жилищни райони в София и свързва ж.к. Младост-I с Бизнес парка в ж.к. Младост-IV. При изпълнението на станцията и тунела, които са изцяло подземни, се прилага т.н. "Милански метод". Особеност при изпълнението на метростанция Бизнес парк София“ е необходимостта от изграждане на специални укрепвания в участъците, където метро-тунелът преминава под два съществуващи подлеза и под коритото на река Банишка.

Интериорът на метростанция Бизнес парк София“ е съобразен с основната функция на съоръжението – да обслужва както жителите на ж.к. Младост, така и служителите на Бизнес парк. Обособен е и подземен паркинг с близо 100 паркоместа. Проектът, чието изпълнение приключи през 2015 г., бе изпълнен с европейски средства по ОП Транспорт 2007-2013" и съфинансиран от Столична община.

 

 

История

Truck

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet.

Storage

Vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper.

Този сайт използва бисквитки, ако продължите да използвате сайта ни вие се съгласявате с нашата политика за бисквитките.