2200 са работещите в Група ГЕОТЕХМИН от Етрополе и Средногорието

Община Етрополе беше избрана от вестник „Стандарт“ за провеждане на първия регионален форум „Демографското бъдеще на регионите“, а партньор на събитието беше Геотехмин ООД.
„Хората идват в Етрополе, строят къщи и създават семейства, защото има голям работодател като Елаците-Мед АД“, каза издателят на вестника г-жа Славка Бозукова.
Изпълнителният директор на Геотехмин ООД г-н Доминик Хамерс представи Група ГЕОТЕХМИН – най-големия работодател, който в Етрополе и Средногорието има около 2200 заети в компаниите. 82% от заетите Елаците-Мед са от местното население, 40 на сто са от Етрополе, 24% – от община Мирково, 18% – от община Чавдар.
По данни на Института за пазарна икономика средната брутна работна заплата в добивното дружество е с 37% е по-висока в сравнение с тази в цялата страна. 78 млн. лв. е приносът за местната икономика, благодарение на потреблението на работещите в Елаците-Мед и техните семейства сочат още данните на ИПИ.
Група ГЕОТЕХМИН работи в три направления, за да може хората да останат и да се реализират в родните си места – със стипендиантска програма, стажантска програма и дуално обучение. Освен това дружествата от Групата подпомагат населените места – община Етрополе и общините в Средногорието с реализиране на дарителски проекти и Благотворителната програма „Българските добродетели“.
На форума изпълнителният директор на Елаците-Мед АД инж. Драгомир Драганов обяви, че средната брутна работна заплата в Елаците-Мед за 2024 година е 3088 лв. „Увеличението на работните заплати през миналата година е 18%. Заплатите се повишават всяка година“, допълни инж. Драганов. Годишните инвестиции на компанията са между 70 и 90 млн. лв. и по този начин се осигурява конкурентоспособността на компанията и заетостта за хората. На финала инж. Драганов отбеляза, че ако се удължи концесията на дружеството до 2041 г., ще се осигури още 17 г. работа на хората.

Геотехмин

Частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.